Entrevistem a Eva Sanchis, alcaldessa de Godella des del 2014. Actualment encapçala el govern tripartit de Compromís, PSPV-PSOE i Esquerra Unida.

Quina experiència teniu al capdavant del govern municipal de Godella?

El BLOC Compromís ja fa prou legislatures que estem en el govern. Hem estat durant quatre legislatures governant, una també en l’oposició, i una altra amb el que era Unitat del Poble Valencià. Per tant tenim ja una experiència important de govern, que ha anat evolucionant a mesura que han evolucionat els temps i les persones així com el funcionament del col·lectiu.

Quins canvis heu introduït en la manera de governar?

En esta legislatura hem canviat la manera de treballar, tant amb els treballadors i treballadores de l’Ajuntament com amb els grups polítics. Per exemple, ahir es va constituir una junta de portaveus perquè hi ha temes fonamentals que no només corresponen al govern sinó que necessitem també l’opinió i la participació de totes les forces polítiques que estan presents en l’Ajuntament.

Pel que fa a l’administració, durant esta legislatura, s’han introduït reunions periòdiques de treball del personal tècnic amb els regidors. Un handicap que tenim a Godella és que els càrrecs electes no estan alliberats, sols tenim alliberada l’alcaldia. Això fa que moltes persones del col·lectiu vinguen a ajudar-nos en la nostra tasca diària, perquè si no el fet de tindre sols una persona alliberada i no tindre cap assessor complica la tasca diària. El que hem fet és establir noves dinàmiques de treball, molt més participatives i més organitzades.

Quines mesures heu pres per impulsar l’agricultura?

Godella és una de les hortes més protegides que hi ha des de fa molt de temps. Des del Pla General de 1990 l’horta de Godella està considerada sòl no urbanitzable de protecció especial i hem sigut dels ajuntaments que menys agressió han fet a l’horta. No es pot fer cap tipus de construcció en l’horta i això ha fet que es mantinga com està en estos moments. A més d’això, també hem fet polítiques actives de dinamització de l’horta. Una política molt important són els horts d’oci. Tenim més de 200 parcel·les, totes treballades en ecològic pels veïns i veïnes que ho han sol·licitat. Algunes de les parcel·les també es dediquen a plataformes de solidaritat ciutadana i ONGs.

És important dinamitzar l’horta en l’àmbit econòmic i fer que l’agricultura siga un sector productiu i rendible. Per això, una de les iniciatives que es va començar la legislatura passada i que ha funcionat molt bé i de la qual estem molt orgullosos, és el mercat de productes de venda directa del camp. Un mercat de productes ecològics que es fa tots els dissabtes en la pujada de l’ermita.

El Consell Agrari el vàrem constituir ja fa molts anys i té unes reunions periòdiques on tracten els temes que afecten l’horta com ara l’azarbe, l’anell verd ciclista o el PATH de l’Horta. Tractem això directament amb els llauradors. També tenim en estudi una bonificació de l’IBI per a aquelles persones que tinguen l’horta com el seu mitjà de vida.

Com heu promogut la cultura i la llengua?

Godella és un poble que té moltíssimes associacions, totes elles amb molta vida i totes elles recolzades per l’Ajuntament, quant a locals i ajudes econòmiques. Enguany estem celebrant l’any Pinazo i també farem amb fons de la Diputació una residència per a artistes en el Parc de la Devesa. Estem treballant molt els projectes lligats a la cultura i ara també els tractarem de lligar al turisme i a la nostra llengua.

Els mitjans comunicatius que l’Ajuntament fa sempre són en valencià, això rep les seues crítiques però nosaltres som ferms. Un altre tema molt important, en el qual vàrem ser capdavanters i esperem que ara la resta d’ajuntaments i la Generalitat vaja darrere, és l’aprovació del requisit lingüístic. Per a accedir a qualsevol plaça de l’Ajuntament s’ha de tindre un perfil lingüístic i crec que això és molt important per expressar-nos en la nostra llengua, fer que tot el món es puga expressar en la nostra llengua i no decaure a no comunicar-nos sempre en la nostra llengua que al final és la que està més minoritzada en el seu ús social.