Entrevistem als regidors de Compromís La Pobla de Farnals, Emili Gómez i Ana Borja.

Com naix el col·lectiu de Compromís a La Pobla de Farnals?

Emili: El fet de ser candidat i implicar-me més directament en política va respondre també als efectes de la crisi i qui va ser qui va acabar pagant els efectes de la crisi que varen ser les classes populars. Em semblava que havia de posar el meu granet de sorra en eixe sentit i per això em vaig implicar directament en la política i, finalment, vaig ser el candidat de Compromís per la Pobla de Farnals.

Ana: Com Emili molts decidírem entrar en política perquè el que veiem no ens agradava, pensàvem que solament queixant-se en casa, en els cafés, en internet, no era suficient i que s’havíem d’implicar d’una forma més directa i que hi ha més directe que la política municipal. El col·lectiu de Compromís és molt jove i el que tinguérem sort és que en la nostra situació es trobaven moltes persones que estaven igual d’indignades, que tenien tantes ganes com nosaltres de canviar el que s’estava vivint al poble i ens trobàrem amb un equip fantàstic a nivell humà, molt implicat i gent professional que ens ha ajudat molt.

Quins problemes us heu trobat en entrar al govern?

Emili: Ens hem trobat en manca d’infraestructures i d’equipament en molts sentits. Des de voreres alçades, voreres que rellisquen, arbres morts, una oficina de turisme tancada en un poble eminentment turístic. Una oficina sense personal per atendre-la i que no s’havien preocupat en ocupar eixa plaça. Hem fet una borsa de treball i hem contractat una persona i durant este temps hem mantingut l’oficina oberta amb becaris.

Quins projectes heu impulsat?

Ana: El nostre eslògan de campanya era “Per un poble viu” i amb això el que volíem era revifar el món cultural del poble perquè ens trobàrem amb què no es feia res. Hem aconseguit tornar a tindre un cicle estable de teatre, tornar als programes d’animació lectora, hem fet “El circuit d’art a la mar” que és un festival de teatre amb què comença la temporada estival a la mar. El repte que tenim d’ara endavant és sobretot una inversió forta perquè necessitem un nou auditori-teatre perquè no cabem en el que tenim, està molt obselet i ahí estem adreçant els nostres esforços.

Emili: En l’àmbit turístic ens manca una marca de qualitat i hem fet un manual d’imatge de marca de turisme, hem obert una pàgina web i, a més a més, continuarem millorant els equipaments i les infraestructures de la platja perquè la imatge de marca es corresponga amb la realitat.

Ana: No només imatge de marca, hem posat en marxa les xarxes socials que no existien, hem modernitzat la pàgina web municipal, hem obert un facebook municipal, un facebook de turisme, un facebook d’ocupació, hem posat en marxa el butlletí d’informació municipal perquè la informació arribe als ciutadans i al visitant, al turista potencial.

Emili: Una cosa que ens defineix a partit com a partit nacional i d’estricta obediència valenciana és la nostra llengua. Hem promogut el valencià tant en les xarxes socials com en les comunicacions de l’Ajuntament i en el pròxim ple traurem un reglament d’ús del valencià a escala interna de l’Ajuntament.

Ana: Des del punt de vista educatiu l’objectiu és revifar l’escola d’adults que estava pràcticament morta i els grups de valencià per a la preparació dels exàmens de la Junta que estan sent un èxit. El programa de voluntariat pel valencià està anant molt bé i veus com la gent ho pren d’una forma molt natural i en moltes ganes d’aprendre i de gaudir d’este avantatge de tindre dues llengües.

Emili: Un altre projecte que tenim en marxa és la promoció del comerç i la implantació de noves empreses mitjançant un pla d’ajudes a la implantació i la millora de les empreses que ja estan instal·lades en el poble.

Ana: Pel que fa a infantesa i joventut, estem encarats a fer un consell de la infantesa que ja estem en marxa, és un procés llarg però molt bonic i començar a adreçar polítiques de joventut perquè el col·lectiu dels joves és un col·lectiu que ens resulta complicat arribar des de l’administració pública.

Com ha canviat la forma de governar el poble?

Emili: El canvi d’actitud, el fet d’escoltar a la gent, atendre-la i no la política eixa de l’ací mane jo i tut et calles.

Ana: I que la Casa del Poble és una casa del poble. Les portes estan obertes, es pot parlar amb nosaltres en qualsevol moment, perquè ens plantegen necessitats i poder dur a terme el que la gent vol que per a d’això estem.