Entrevistem a Enric Carbonell, portaveu de Compromís a Rafelbunyol

Per què Compromís no està al govern?

Nosaltres mai qüestionàrem que l’alcaldia havia de ser per al PSOE, perquè tenien 5 regidors i nosaltres en teníem 3, però sí que volíem que fóra un govern de coalició que és visualitzar que estava el PSOE i també Compromís. Dotant a l’alcaldia d’unes àrees fortes i una primera tinença d’alcaldia que havia d’estar en mans de Compromís. El PSOE no volgué cedir-nos la primera tinença d’alcaldia. S’arribaren a fer oferiments de l’estil de Sanitat per a tot un regidor, que és un burla, perquè sabem que les competències són nul·les. S’anava apropant el dissabte on s’havia de constituir l’Ajuntament i ni ens cridaven, ni deien res, fins que la nit abans ens cridaren per dir-nos que havien pactat amb el grup d’Independents de Rafelbunyol (IDRA), escissió del Partit Popular.

Quines propostes heu fet?

En primer lloc, ens negàrem a la pujada de l’IBI que proposà l’equip de govern amb el suport d’IDRA del 10%. Una de les propostes que presentàrem fou els impostos a la carta, perquè considerem que la ciutadania cada dia té més dificultats per a pagar determinats impostos i aleshores el que hem de fer és posar-li-ho fàcil. Férem una proposta perquè s’acumulara el cost de tots els impostos municipals i que s’aplicaren tarifes trimestrals. També presentàrem una proposta per a fer pagaments alternatius als impostos o a les denúncies, a través dels serveis socials. Eixa proposta fou rebutjada. En eixe mateix àmbit aprovàrem la creació de la plaça d’agent de desenvolupament local que a Rafelbunyol lamentablement no existix.

A l’Ajuntament de Rafelbunyol hi ha una carta de participació ciutadana, que impulsàrem nosaltres en l’anterior legislatura i també els pressupostos participatius que també s’estan fent des de l’anterior legislatura. A més, en esta legislatura s’han posat en marxa, a través de propostes concretes de Compromís, l’ordenança de transparència i bon govern. I ara es fa un debat anual públic amb tots els candidats a la Casa de la Cultura. Enguany participaren 200 persones. Presentàrem una moció per a parlar de l’escó ciutadà que fou rebutjada amb els vots del PSOE. També hem aconseguit que tots els acords plenaris es publiquen als mitjans de comunicació de l’Ajuntament.

L’àrea d’urbanisme i mobilitat és molt important per a nosaltres perquè Rafelbunyol és un poble que està concebut per als vehicles. Ens hem adherit al carril bici comarcal a iniciativa d’alguns municipis de l’Horta Nord.

En un altre problema que detectem és l’eixida de l’escola dels xavals. Caldria fer un bon camí a l’escola, fer una modificació de les voreres per fer-les més amples.

Quins altres projectes queden pendents?

Necessitem ampliar el centre de salut i necessitem que es pose en marxa el CEIP II de Rafelbunyol que sabem que s’estan fent esforços des de la Conselleria que ens han dit que està pendent de licitació però que és una necessitat perquè l’escola de Rafelbunyol és la que més alumnes té de tot el País Valencià, té vora mil alumnes. Una altra cosa pendent és l’oficina d’ús i promoció del valencià que no està dotada de personal.

Nosaltres hem declarat com a serveis essencials de l’Ajuntament de Rafelbunyol els serveis socials i també els serveis educatius perquè som propietaris d’una escoleta municipal de gestió privada però que volem recuperar en el moment que es puga. També hem demanat una rebaixa del 10% dels sous dels alts càrrecs i l’augment d’ajudes per al transport.

Considerem la figura de l’ADL molt important perquè pot posar en marxa projectes de formació i d’ocupació i un sector al qual pensem que cal atendre és als joves i per tant plantejàvem la possibilitat de subvencions de fins a 15.000€ per a joves emprenedors i després també hem demanat que per a promoció i ús del valencià, en despesa corrent es destinen 5.000€.

Des de Compromís, des de l’oposició, presentem propostes i mocions, i presentem alternatives als pressupostos i seguirem fent-ho sempre que siga possible. Presentem infinitat de propostes Rafelbunyol note la presència de Compromís.