[Entrevista] Pep Esplà: “Cal millorar la gestió per ocupar-se dels problemes que tenim a Montcada”

Entrevistem a Pep Esplà, portaveu de Compromís per Montcada.

Compromís va obtenir 4 regidors en les eleccions municipals de 2015, tot i això no forma part del nou equip de govern del PSOE que va obtenir-ne 5 i va decidir formar govern amb Guanyem i Esquerra Unida. Quin paper ha jugat Compromís durant els primers anys de legislatura?

Des de la decepció que va significar la no-entrada de Compromís per Montcada en l’equip de govern, per la negativa del PSOE, la nostra tasca s’ha fonamentat, sobretot, en fer propostes per millorar el funcionament del nostre poble.

Un dels principals punts de la nostra gestió ha sigut la participació ciutadana. Nosaltres pensem que la participació ciutadana és fonamental perquè es puga escoltar el que volen els nostres ciutadans. Al principi d’esta legislatura presentàrem una moció en eixe sentit. La moció va ser aprovada per unanimitat, però no s’ha dut a terme, no s’ha desenvolupat. Pareix que ara s’està fent algun intent perquè el poble participe i faça unes demandes, però entenem que la via per la qual va no és l’adequada. És important que els veïns del nostre poble expressen les seues inquietuds i això és fonamental per a desenvolupar la tasca dels polítics al nostre Ajuntament.

Quines inquietuds vos fan arribar els ciutadans de Montcada?

Una de les preocupacions fonamentals dels veïns és la neteja. Lamentablement Montcada està bruta. Sols cal eixir al carrer per adonar-se’n. No és que Montcada i els seus ciutadans embruten més que els d’altres pobles. Montcada està bruta perquè no hi ha una bona gestió de la neteja. D’eixa gestió s’ha d’ocupar el que està governant, que ha d’intentar buscar solucions. Evidentment hi ha altres pobles que estan bruts però també hi ha altres que estan nets. En este sentit, entenem que cal millorar els serveis amb campanyes de sensibilització de la població, però amb això no és suficient. Cal prendre altres mesures. I totes les mesures no han d’anar encaminades a sancions.

Com valoreu la gestió del govern actual?

Pensem que cal millorar la gestió per ocupar-se dels problemes que tenim a Montcada. Millorar la gestió per millorar els serveis, cosa que no ha d’implicar una pujada d’impostos necessàriament.

Al principi de legislatura, l’equip de govern del PSOE ens va fer arribar una proposta, amb motiu del pla d’ajust, que considerava imprescindible fer una pujada d’impostos. Apujar l’IBI, apujar l’impost dels vehicles i apujar la taxa a les terrasses dels bars. Nosaltres, evidentment, entenguérem que esta no era la mesura idònia, sobretot, si tenim en compte que en aquell temps, estem parlant de meitat de 2015, el País Valencià igual que la resta de l’Estat estava immers en una crisi important, en la qual els jornals estaven baixos. Gràcies als vots de Compromís estes mesures no es varen poder dur a terme. Enteníem que eren totalment injustes.

Com he dit, és important millorar la gestió per millorar els serveis. Un exemple d’esta possible bona gestió seria l’estalvi que el grup Compromís, en un xicotet gest, va aconseguir disminuir un 15% les retribucions dels representants polítics per l’assistència als plens i a les comissions. Entenem que els primers que hem de donar exemple som nosaltres, i així ho férem.

Voleu plantejar al ple la redacció d’un reglament d’igualtat lingüística, què implicaria això?

És important que a l’Ajuntament de Montcada faça un reglament d’igualtat lingüística. Diran “Ja estem una altra vegada en el reglament de la llengua” sí, però nosaltres entenem que és fonamental perquè tot el món té dret a expressar-se en la seua llengua, almenys que puga elegir en quina de les dues llengües vol expressar-se. Açò és una manera de defensar les coses nostres i el valencià és una cosa nostra. Una manera de defensar-ho és ocupant-se del valencià, fer un reglament ben senzill i que este reglament ens ajude a promocionar el valencià. El cinema és una de les coses que millor funcionen, nosaltres pensem que seria molt important aprofitar este tiró i fer un dia de cinema en valencià.

La cultura gaudix de bona salut a Montcada?

Ací tenim escriptors, tenim pintors, tenim escultors, tenim poetes. Seria important dirigir estes persones, o ajudar-los, creant una espècie de circuit. És a dir que hi haja moviment cultural que és una cosa que desgraciadament a Montcada trobem a faltar.

Una de les qüestions que heu traslladat al ple és la necessitat de millorar la situació de les persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional. Quines propostes heu fet al respecte?

Quan nosaltres parlem en el ple o en les comissions de les persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional, evidentment tot el món està preocupat per elles, però nosaltres entenem que una cosa és preocupar-se i una altra ocupar-se. Nosaltres vam presentar una moció en la qual volíem regular les targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i les places d’aparcament d’estes persones. La moció va ser aprovada per unanimitat i es va crear una comissió que va treballar sobre eixes qüestions. A la comissió bàsicament participàrem Compromís, els companys d’AMUN i esporàdicament altres grups. El resultat ha sigut un reglament que des del punt de vista de tots els que l’han llegit és pioner. El reglament està acabat des d’abril de 2017 i encara no s’ha pogut dur a terme. Per què? Insistim una altra vegada en la gestió o no-gestió que està fent l’equip de govern. Entenem que 8 mesos ha sigut temps suficient per a posar en marxa este reglament. Com deia abans hi ha temes que ens preocupen però a la vegada també ens han d’ocupar.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *