Entrevistem a Josep Riera, alcalde de Meliana des de maig de 2015.

Quina diferència hi ha entre els governs del PP i els nous governs de Compromís?

Crec que hi ha una diferència important. Els nous governs estem treballant en una planificació, un model i un projecte de poble diferent. I això en este any i mig s’ha vist molt clarament. Hem vist com la Generalitat ha impulsat dos plans territorials que a nosaltres ens afecten molt i que van en la línia del que és el govern municipal com són el PATH de l’Horta i el Pla del Litoral. Hem vist com en Educació per part de la Generalitat s’ha apostat per plans com Xarxa Llibres, o ara per a l’any que ve es potenciaran els equips de base dels serveis socials dels municipis. I això va conformant que amb les sinergies i els esforços de totes les administracions al final sí que arriben d’una manera clara a la ciutadania. Fet que abans no passava. Amb el PP la Generalitat anava per una costat, la Diputació per un altre i a nivell municipal també.

En quins nous projectes esteu treballant?

Estem veient que en l’àmbit social s’ha apostat clarament per la igualtat, les polítiques inclusives, en la línia de la resta d’administracions.

Tenim la rotonda que enllaçarà Foios i Meliana i que d’alguna manera reordenarà la mobilitat al voltant de la vella carretera de Barcelona. També hem recuperat un projecte que estava totalment encallat com és el Pavelló Cobert Multiusos.

A nivell d’urbanisme tindrem un nou Pla General dins del context del Pla de l’Horta i del Pla del Litoral que donarà resposta a un municipi de 10.000 habitants com Meliana. A nivell educatiu això que suposarà? un nou centre educatiu que estem planificant, que ha de ser una realitat esta legislatura. També nous serveis per als majors, hem de convertir la llar dels jubilats en un centre integral de majors i hem d’impulsar un centre de dia.

En l’àmbit cultura el patrimoni Noia continua sent el nostre puntal, la rehabilitació del Palauet de Noia, i també potenciar la Mosmel i l’activitat normal de l’Institut Municipal de Cultura.

L’àmbit urbà l’hem de redefinir per a una major mobilitat. Millorar-la sobretot perquè el vianant i les bicicletes tinguen protagonisme. Tant a nivell interior amb reordenació, com el carril bici a la mar, l’anell verd i la Via Augusta. Tot això genera una xarxa molt interessant per a Meliana.

 

L’horta és primordial, tant a nivell econòmic com ambiental. A nivell econòmic potenciant la figura del llaurador i facilitar donar eixides, la marca Productes de l’Horta va en eixa línia. Potenciar la FIMEL, el fet d’incorporar la Fira de l’Orxata, de la Xufa, tot això ajuda a dinamitzar eixe sector. Evidentment la MAC i el sector comercial també és un puntal. L’Agència de Foment Econòmic té una línia de treball més consolidada però cal continuar ampliant-la. En eixe sentit, el foment de l’ocupació i el foment econòmic passa per potenciar de nou l’Agència de Foment Econòmic vinculada a eixa possible Oficina del Servef en la què també estem treballant, que genere unes sinergies molt interessants.

A nivell educatiu, ja he dit el nou centre educatiu, però també eixa nova relació entre els diferents consells escolars, la comunitat educativa i l’Ajuntament, vinculat també al benestar i a la realitat social de Meliana. És a dir, hi ha tota una sèrie de projectes que al final l’objectiu que tenen és tindre un model, un projecte global de poble, que evidentment està pensat per a les persones, per als ciutadans i ciutadanes de Meliana. Està pensant en el territori en este cas l’horta, està pensant també en el futur. Hi haurà una aposta per les energies renovables i l’eficiència energètica i el pas nou per impulsar tot açò és també el poder accedir a fons europeus. Eixos programes europeus que ens poden donar eixe impuls per avançar més ràpidament en esta línia.