Paterna

* Compromís recorda a l’alcalde que més de 3.000 faroles de bola encara contaminen el cel de Paterna

* Centenars de faroles de bola particulars també contaminen el cel de Paterna.

A Paterna hi ha moltes urbanitzacions i cases particulars que tenen instal·lades faroles del tipus de bola, molt ineficients energèticament, i sobretot molt c…

Paterna

* Compromís recorda a l’alcalde que més de 3.000 faroles de bola encara contaminen el cel de Paterna

* Centenars de faroles de bola particulars també contaminen el cel de Paterna.

A Paterna hi ha moltes urbanitzacions i cases particulars que tenen instal·lades faroles del tipus de bola, molt ineficients energèticament, i sobretot molt contaminants, ja que la il·luminació que va directament al cel impedix veure les estrelles i, a més, afecta la supervivència de flora i fauna amenaçada per l’excés d’il·luminació nocturna, crea molèsties a les persones i els impedix conciliar el son.

La Generalitat Valenciana fa més d’un any que havia d’haver aprovat una llei que regulara el tipus d’il·luminació permesa, tant privada com pública, per a impedir la contaminació lumínica, però encara no ha fet absolutament res, ni tan sols hi ha un projecte de llei. En canvi, en altres comunitats autònomes (Cantàbria, Balears, etc.) i ciutats (Bullas, Granada, etc.), sí que hi ha normes que obliguen, tant l’administració com els particulars a instal·lar luminàries no contaminants.

Per això, i a falta d’esta normativa autonòmica, Compromís per Paterna ha proposat que l’Ajuntament aprove una ordenança que regule el tipus d’il·luminació, tant pública com privada, que es podrà instal·lar a partir d’ara en el municipi. Segons Loles Ripoll, regidora portaveu de la coalició ecologista, “hem observat que a Paterna hi ha moltes faroles de bola en espais privats: en patis interiors de finques, en exteriors de vivendes, com mostren les fotografies que adjuntem. A falta d’una norma superior, ha de ser l’Ajuntament qui regule amb una ordenança el tipus d’il·luminació exterior que poden utilitzar les vivendes, i així reduir la contaminació lumínica que es produïx en el municipi”. Per això, Compromís presentará una moció per la qual l’Ajuntament s’obligue a anar canviant estes luminàries i que també els particulars vagen canviant-les a mesura que vagen esgotant la seua vida útil.

Evolució dels productes per a il·luminació que estan en el mercat
Compromís hem observat que els comerços encara disposen de faroles de bola, encara que últimament hi ha dissenys que tapen la part superior de l’esfera, però les que són totalment descobertes encara es poden vendre (tot i que la seua venda podria estar prohibida), i, per tant, adquirir per administracions i particulars.

L’alcalde no fa cas a la proposta de Compromís de cobrir les faroles de bola públiques.

D’altra banda, fa ara un any, Compromís vam sol·licitar a l’alcalde la cubrició parcial amb una semiesfera negra de la part de dalt de les faroles de bola –més de 3.000 en tot el municipi– mentre no s’iniciara la seua sustitució per models de baix consum, i l’alcalde ha donat la callada per resposta, quan era un projecte ecològic i econòmicament molt viable. Una mostra del poc interés de l’alcalde en portar a terme iniciatives que milloren el medi ambient.

Read more http://blochortanord.blogspot.com/2010/06/compromis-demana-una-normativa.html