A final del 2016, els municipis de Meliana, Foios i Albalat dels Sorells ens uníem per a elaborar un document estratègic anomenat #ViuHo. Viu l’horta per al programa europeu de les estratègies de desenvolupament urbà sostenible i integrat (EDUSI). Una estratègia que vam presentar a la segona i tercera convocatòries els anys 2016 i 2017. A pesar que finalment no va ser seleccionada, va ser molt ben valorada pel tribunal avaluador. L’elaboració del document va suposar un veritable esforç de planificació i de coordinació per als tres municipis, però que ens ha servit per al desplegament de nombroses actuacions posteriors que han servit tant per a potenciar l’espai urbà dels tres pobles com la realitat conurbada que conformem els tres municipis al voltant de l’eix de la CV-300, l’antiga carretera de Barcelona.

I ens està permetent fer-ho d’acord amb els objectius temàtics europeus: millora de l’accés, l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació (OT2); afavorir el pas a una economia de nivell baix d’emissions de carboni en tots els sectors (OT4); conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos (OT6); promoure la inclusió social i la lluita contra la pobresa(OT9); o la competitivitat de les xicotetes i mitjanes empreses (OT3).

En aquests tres anys, els tres municipis hem impulsat nombrosos projectes dins del marc de l’estratègia, que passa en primer lloc pel respecte i la protecció de l’entorn de l’horta. Els nuclis urbans han vist diferents actuacions de millora quant a la mobilitat, l’accessibilitat o la pacificació del trànsit, en què destaquen el c/ Major d’Albalat, la rotonda de connexió amb el camí de la Lloma de Foios, o l’eix del c/ Juli Benlloch-c/ València-c/ Garrigosa de Meliana. En marxa ja la connexió del c/ del Cid de Foios amb Albalt i, pròximament, la rotonda d’accés a Meliana i Foios a la CV-300.

La xarxa de carrils bici està rebent un impuls important amb la millora, primer, del tram Albalat-Foios-Meliana al carril de la via Xurra i el tram Meliana-Port Saplaya de l’Anell Verd metropolità. A més, les obres del c/ Cid de Foios inclouran la connexió amb carril bici cap a la via Xurra i les de la CV-300 de Foios amb l’Anell Verd. A Meliana, ja s’han instal·lat les dos primeres estacions de bicis de préstec de la xarxa metropolitana i la intenció és ampliar-les a Foios i Albalat. Els tres municipis compten ja amb vehicles elèctrics municipals i punts de recàrrega públics. Les actuacions en l’eficiència energètica en l’enllumenat públic dels pobles i en l’envoltant de diferents edificis públics n’ha sigut una constant. Tot, també, dins del marc del Pacte de les Alcaldies per l’eficiència energètica i contra el canvi climàtic a què estem adherits.

Respecte de l’àmbit social, s’han reforçat i millorat els serveis socials municipals amb una ampliació de les cobertures i s’ha impulsat un centre de dia per a persones majors que començarà a construir-se en breu a Meliana amb construcció bioclimàtica.

Quant a l’àmbit econòmic, hi ha un suport explícit i constant al comerç local i de proximitat, s’han millorat els polígons industrials i els tres pobles participem en el pla de governança i dinamització turística de Turisme Carraixet, on tenen un paper destacat l’entorn de l’horta, la gastronomia i la restauració i el patrimoni arquitectònic, on s’han fet actuacions importants al castell d’Albalat i al palauet de Nolla de Meliana. A més, hem impulsat altres projectes de manera conjunta com ara l’oficina d’atenció al consumidor o el taller d’agroecologia.

Meliana, Albalat dels Sorells i Foios vam iniciar una relació de col·laboració dins del marc europeu de les estratègies EDUSI amb la ferma voluntat de donar-li continuïtat. Una continuïtat que emmarcarem en els objectius i els programes que puguen emanar de les noves directives europees 2020-2026.

Josep Riera Vicent. Alcalde de Meliana

Article d’opinió publicat a El Periodico de Aqui Horta Nord el novembre de 2019