La xarrada “Port de València. Com ens afectarà l’ampliació?” es va realitzar ahir, dijous 12 de desembre en el Centre Cívic de Portalet d’Alboraia a càrrec de Vicent Torres, professor d’urbanisme en la UPV, Doctor en economia i expert en transports i urbanisme, a més de ser un dels tècnics que està protagonitzant el debat públic sobre l’ampliació del port de València.

Torres va realitzar una exposició inicial amb una projecció plena de dades i d’informació gràfica per a què el públic es féra una idea de qüestions tan importants referides a l’ampliació del port com són: evolució de l’ocupació del port; possibles alternatives per a l’accés; afecció paisatgística i medioambiental; etc. Després de l’exposició, el nombrós públic va realitzar preguntes com: quina és l’afecció a Alboraia?, quins interessos hi ha darrere de l’ampliació?, què pot fer la ciutadania per a evitar l’ampliació?; etc.

Aspectes destacables que es tractaren durant la conferència és que el Port de València no respon a les necessitats valencianes (per exemple exportació). Rebrem molts vaixells i molt grans, per a passar contenidors d’un vaixell a altre. D’altra banda es va considerar que la tendència en altres parts del món és que els ports s’allunyen de les ciutats i de les platges urbanes i que a València no està passant això. El port està creixent en el pitjor lloc possible (afecció de la zal en l’horta i afecció en les platges urbanes). L’ampliació respon a uns beneficis particulars però que els costos seran públics (socials, medioambientals, territorials i despeses de les administracions públiques).

La situació actual és que l’autoritat portuària té molta pressa en adjudicar mentre que diferents entitats i organitzacions (entre elles Compromís) estan defensant que és necessari tornar a evaluar els impactes reals abans de continuar perquè el projecte ha canviat molt i per a pitjor, la DIA (Declaració d’impacte ambiental) de 2007 ja no és vàlida.

En allò que refereix a l’afecció a Alboraia, a més de les generals que patirà tota l’àrea metropolitana, tindrà més a prop les instal·lacions portuàries i haurà de suportar el pas de gran quantitat de camions.

Des de Compromís agraïxen a Vicent Torres les facilitats donades per a anar a Alboraia a explicar d’una forma tan senzilla una qüestió tan complexa com l’ampliació del port. A més destaquen la claretat en què va respondre al públic present que va aprofitar el torn de preguntes per a plantejar diferens qüestions.