Anit es presentà un estudi finançat per 9 ajuntaments de la comarca que proposa un traçat ferroviari en paral·lel al By-pass.

En el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València es va presentar de l’estudi tècnic per a un traçat de l’AVE que han finançat els ajuntaments d’Albalat dels Sorells, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, la Pobla de Farnals, el Puig de Santa Maria, Foios, Massalfassar, Massamagrell i Meliana. L’autor de l’estudi, Josep Lluís Miralles, professor de la Universitat Politècnica de València va desgranar el projecte acompanyat dels alcaldes Josep Riera de Meliana (Compromís) i d’Enric Palanca de la Pobla de Farnals (PSOE). Entre el nombrós públic assistent també estaven presents Sergi Ruiz, alcalde de Foios, Nicolau Claramunt d’Albalat dels Sorells i Joan Morant de Massalfassar.

L’estudi proposa un traçat alternatiu per al corredor Mediterrani al què contempla el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Com va explicar Miralles “el projecte del Ministeri planteja un túnel subterrani que discorriria des de l’estació central, per baix de la Plaça de Bous i de la Gran Via fins a arribar a la Universitat Politècnica després el túnel eixiria a la superfície per Alboraia i passaria pel cor de l’Horta Nord cap a Castelló”. Aquest projecte provocaria “la destrucció del paisatge i el sòl agrícola més valuós de tota l’horta protegida, a més d’un enorme efecte barrera”. La proposta de traçat encarregat pels municipis a la Universitat Politècnica comportaria traslladar l’AVE en sentit invers, és a dir, el túnel subterrani aniria per l’Avinguda del Cid per a eixir a l’Aeroport i allí enllaçar amb el by pass fins a Sagunt. Esta alternativa, el cost de la qual no és molt superior a la plantejada pel Ministeri, no afectaria l’Horta protegida.

El professor Miralles flanquejat pels alcaldes de Meliana Josep Riera (dreta) i de la Pobla de Farnals Enric Palanca (dreta)

 

L’alcalde de Meliana, Josep Riera, assenyalava què “els temps de considerar l’horta com un solar on construïr i desenvolupar infraestructures d’elevat impacte han passat. Ara l’Horta està reconeguda per la FAO i hi ha una llei de protecció que ens obliga a replantejar-nos este projecte”. L’alcalde de la Pobla, Enric Palanca va destacar la capacitat d’unió dels municipis de la comarca “davant d’un projecte que atenta contra el territori i crea barreres addicionals a les que ja sofrim. El nostre plantejament és objectiu i racional: complint amb els objectius de sostenibilitat i fent com les ciutats desenvolupades, unir l’alta velocitat amb l’aeroport”.

Segons el professor Miralles, “connectar l’AVE amb l’aeroport suposaria a l’any un milió de passatgers addicionals al tren d’alta velocitat amb la connexió directa entre les estacions de Castelló, Sagunt, València, Alzira i Xàtiva”. Tanmateix, aquest traçat alternatiu, segons l’informe presentat, únicament suposa la destrucció de 0,25 hectàrees d’horta.

L’enginyer va explicar que hi ha reserva de sol suficient al costat de l’autovia del By-pass per a construir la infraestructura, però que actualment s’està treballant en el projecte d’obra de la futura ampliació de la carretera, tot i que l’empresa adjudicatària de la redacció ha fet fallida. “Es tracta de l’únic canal lliure per a anar del sud al nord sense travessar València i tal vegada siga l’única oportunitat que tenim per a repensar què fer”, va exposar Miralles.

Els representants municipals de les localitats que han contractat la redacció de l’estudi es
reuniran pròximament per a enviar el document al Ministeri de Transport perquè tinga en compte l’alternativa proposada. Tant Riera com Palanca assenyalaren que el debat està obert i el moment és idoni per al replantejament i pressa en consideració de propostes com la que presentaren.